Saturday, 25 May 2013

JDT forever !

Luaskan Kuasamu JOHOR !

Ayuh Johor
Ayuh Johor
Luaskan Kuasamu Johor
Kami ada
Kami ada
Setia bersamamu Johor



 Boys Of Straits (B.O.S)


Luaskan Kuasamu oh Johorku
Hancurkan Semua Musuhmu Pahlawanku
Setia Bersamu Johor Merah Biru
Hidup Matiku Ohhhhhhh
lalalalalalalalalalalalalalalala
lalalalalalalalalalalalalalalala
Hidup Matiku Ohhhhhhh

Selamanya JDT tetap JDT ! !

JDT vs PHG

yo ! malam tadi berlangsunglah perlawanan separuh akhir piala FA..
JDT vs PHG..


alhamdulillah JDT dpt berkalan 1 gol untuk dibawa ke stadium Darul Makmur..
tp aq de cerite yang sadis ..nk tau tak??
 mlm tadi kan live kt astro arena kan bola tu,
okaylah aq dh pasrah xdpt tgok sbb kt rumah nie xde astro,,
aq g la tgok Barefoot Friends alah rancangan korea tu..
tp tbe2 mak aq jerit.. bola kt tv 1........
aq pe lagi, trus la lari g depan..
dh syok dh nie nak tgok bola.. tup2 makcik aq smpai g ajak makan luar..
amboi...
aduh....
hurmmm..
sedih yg teramat..
so g je la.. ye la kat kedai makan an selalunye de tv n org ue mesti bukak bola punye an..
so dh smpai kedai ue ,wah de tv tp dy tak bukak bola la..
time dia nak amek order, abah aq pun ckp la.. dik tukar tv 1 bolah tak?
ada bola..
maaf bang, tv rosak.. mak aih, lepas dengar cm gtu je, makbpk n aq terus je mengelus.. aduh..
keciwa yg teramat ! ! ! !
so, lepas mkn, cepat2 balik tgok  bola separuh masa yg ke2..
so, i wish to JDT All the best okay ! kte kasi tumbangkkan itu Tok Gajah..
Harimau Boleh !
hidup Harimau Selatan !
 

Wednesday, 22 May 2013

B2ST - When I Miss You Lyrics

~B2ST~



English Translation:

I coincidentally heard news about you, are you doing well?
I think I’m doing well
It’s a relief, I seem happy
I thought I’d still be struggling

Feeling a bit lonely (feeling depressed)
I kept wandering through past memories
The deeper the night grew
I needlessly got a bit sad

When I miss you (so good bye, good bye)
When I long for you even more
I blankly lay there, blankly lay there
Eventually, not going to sleep

Even when I miss you (so good bye, good bye)
Even when I think of you more
I am alright, I am alright, I am alright
If only you are happy

It feels like I am floating in the air
It’s a problem that doesn’t necessarily need a conclusion
If it awakens like last night’s dream, it all scatters
If I try to approach you, you keep getting farther, why do you keep getting farther

When I was with you, before I let you go
I loved you with all my strength
So I have no regrets
I thought the person for you was me
But I guess it’s not

When I miss you (so good bye, good bye)
When I long for you even more
I blankly lay there, blankly lay there
Eventually, not going to sleep

Even when I miss you (so good bye, good bye)
Even when I think of you more
I am alright, I am alright, I am alright
If only you are happy

The road I took to take you home, the coffee we drank together
The book we read together, the drama we watched together
I long for all these things so much

The road I took to take you home, the coffee we drank together
The book we read together, the drama we watched together
I long for all these things so much

Even when I miss you (so good bye, good bye)
Even when I think of you more
I am alright, I am alright, I am alright
If only you are happy
Romanized:
(with individual parts)
[Gikwang]
Uyeonhi yaegil deu-reosseo (jal chinae-neunji)
Jal chinae-neun geot kata na
Dahaengira saengga-khae haengbo-khae boyeo nan
Ajik himdeul jurara-nneunde

[Hyunseung]
Jo-geum na sseul-sseurhan mame (u-urhan mame)
Da chinan giyeo-geul kyesok hemae-ida
Bam gipi chwiihae kal-surok
Kwaehnshiri jo-geum na seulpeojine

[Dongwon]
Ni-ga bogo shipeojimyeon (so go-od bye go-od bye)
Ni-ga deo keuriwojimyeon
Meong-hani nuwo meong-hani nuwo
Kkeunnae jamdeul-ji motha-go

[Yoseob]
Ni-ga bogo shipeojyeodo (so go-od bye go-od bye)
Ni-ga deo saenggannado
Naneun gwaehn-chanha naneun gwaehn-chanha naneun gwaehn-chanha
Ni-ga haengbokhadamyeon nan

[Junhyung]
Keunyang bung tteoi-nneun gibuniya
Kudi kyeolloneul naeril pilyo-ga eom-neun munjeya
Jinanbam kkumcheoreom kkaeyeonamyeon modu heu-teojyeo
Da-gakaryeo hamyeon neon jakku meo-reojyeo waeh neon jakku meo-reojyeo

[Doojoon]
Neowah hamkkeyeosseul ttae neol tteonabonaegi jeone
On himeul dahae neol sarang-haetkie
Huhwehneun eom-nne neol wiihan han sarameun nara-go mideo-nneunde
Keuge aniyeo-nna bwah

[Dongwon]
Ni-ga bogo shipeojimyeon (so go-od bye go-od bye)
Ni-ga deo keuriwojimyeon
Meong-hani nuwo meong-hani nuwo
Kkeunnae jamdeul-ji motha-go

[Yoseob]
Ni-ga bogo shipeojyeodo so go-od bye go-od bye
Ni-ga deo saenggannado
Naneun gwaehn-chanha naneun gwaehn-chanha naneun gwaehn-chanha
Ni-ga haengbokhadamyeon nan

[Junhyung]
Neol baraedajudeon gil neowah hamkke mashideon geopi
Hamkke ilgdeon chaek kachi bodeon deurama
Ireon modeun geot-deu-ri cham keurib-guna
Neol baraedajudeon gil neowah hamkke mashideon geopi
Hamkke ilgdeon chaek kachi bodeon deurama
Ireon modeun geot-deu-ri cham keurib-guna

[Yoseob]
Ni-ga bogo shipeojyeodo ni-ga deo saenggannado
Naneun gwaehn-chanha naneun gwaehn-chanha naneun gwaehn-chanha
Ni-ga haengbokhadamyeon nan

Selamanya JDT dihatiku~

JDT <3

hai! ! !  malam nie aq sedih sbb tak dapat tengok bola..
dah la mlm nie JDT vs Kelantan ( nasi ambeng vs nasi kerabu )
aq xdpt tgok sbb aq xde astro.. kasihan sih..
tapi aq ttp mengikuti perkembangan semasa..
aq dgr perlawanan ditangguhkan sbb penonton ramai sgt smpai masuk ke luar kawasan penonton??
betul ke???
ada spe2 yg kat stadium???
huhu.. 
pe2 pon aq tgok twitter Harimau dah mendahului si kijang..
Allhamdulillah..

 

erm.. pe lagi eak nak cakap..
tulah sebenarnya terkilan tak dapat tengok..
bju JDT pon aq belom dapat...
nak beli tak tersempat lagi..
tak kesah la xdpt baju ke tak dpt tengok ke..
yang pasti..
JDT tetap dalam hatiku !
Aku Anak Jati Johor darul Takzim ! ! ! !
okay2.. sekarang kol 11.26 p.m aq tgok kt twitter bahawa JDT ku telah menang 2-0..
alhamdulillah..
itu dia.. Harimau telah menang dan dia telah menunjukkan taring yg sebenar..
Tahniah diucapkan ! 
tapi tak tahu la lepas nie mesti ada je yang nak saling mengutuk..
mmg tak paham..
apa salah JDT smpai menang pon dikutuk, petah lagi jika kalah..
kami harap janganlah kita saling mengutuk..
kita perlu meningkatkan mutu bola sepak negara..
erm..
so TAHNIAH lagi sekali buat JDT !


 

Monday, 20 May 2013

Kelebihan dan kekurangan Matrik, Asasi, Diploma

:: Matrik , Asasi , Diploma ::

Assalamualaikum..
kepada adik2 yg baru lepas dapat result UPU tahniah !
yang mana tak dapat U tu bukannya satu masalah..
jangan putus asa..
kita belajar kat mana2 pon sama je..
keyajaan kita nie sebenarnya bergantung kepada "DUIT" kita..
D(doa), U(usaha), I(istiqamah), T(tawakal)
okay mesti adik2 runsing mana nak pilih kan bila dah dapat result UPU tu,
ada yang nak g matrik sbb dia cepat,
ada yang nak g asasi sebab tak yanh nak susah pikir nak g U mana lepas asasi,
ada yang nak pilih dip sebab takut nak bawak matrik or asasi..
so, akq.. ceh~ (bahasakan diri sendiri akq la pulak) selama nie xpernah pula)
okayh2 berbalik citer asal..
sebenarnya nak kongsi la apa kelebihan dan kekurangan 3sahabat nie..
erm,, bace betul2 dan pahamkan tau..


----> panjang sikit tapi useful<----

Matrikulasi dan program asasi adalah program khas yang dirangka untuk membolehkan pelajar cemerlang melangkau program diploma. Matrikulasi keutamaan adalah program satu tahun (PST) walaupun ada juga program dua tahun (PDT). Matrikulasi yang popular sekarang ialah matrikulasi KPM. Namun begitu program asasi seperti program asasi sains atau program asasi undang-undang atau program asasi perakaunan juga memberi peluang lepasan SPM melangkau ke peringkat ijazah dalam tempoh singkat iaitu 1 tahun (2 semester) . Kedua-dua peluang pembelajaran ini, matrikulasi dan program asasi dikenali sebagai program laluan pantas (fast track). Bayangkan dalam usia 19 tahun pelajar dari kedua-dua program ini, jika cemerlang, layak memasuki program ijazah aliran sains (3 tahun kecuali perubatan 4-5 tahun) atau perundangan (3 tahun) atau perakaunan (4 tahun) dan selepas tamat belajar, bakal memasuki dunia pekerjaan di usia muda, 21-22 tahun.
Diploma pula terbuka kepada semua lepasan SPM dan semua aliran dan jenis persekolahan. Walau bagaimanapun, ia menawarkan tempoh pembelajaran yang panjang iaitu 3 tahun. Hanya selepas tamat atau bergraduat dari diploma, barulah pelajar lepasan diploma boleh mengikuti program ijazah dalam bidang yang mereka minati, sama ada aliran sains/teknikal atau aliran sastera. Ada banyak peluang belajar disediakan dalam kategori diploma oleh itu pelajar boleh merancang kerjaya mereka dari awal lagi. Sebagai contoh, pelajar diploma perakaunan selepas tamat pegajian boleh membuat keputusan sama ada terus sambung belajar atau terus bekerja. Sebaliknya pelajar matrikulasi dan program asasi tidak boleh berhenti belajar kerana dari segi pengiktirafan, sijil matrikulasi dan program asasi itu hanya sah kegunaannya untuk kemasukan ke IPT. Jika mereka memilih untk bekerja sementara waktu atau bagi tempoh yang lama, pelajar-pelajar lepasan matrikulasi dan program asasi sebenarnya hanya memiliki kelayakan SPM. Begitulah bezanya dari segi taraf dan peluang pekerjaan.

Tetapi perlu diingat di sini, pelajar-pelajar yang memohon matrikulasi dan program asasi sememangnya diandaikan akan terus belajar ke peringkat ijazah, dan kerana itulah pihak KPM dan IPTA yang menawarkan program-program laluan pantas ini hanya memilih pelajar cemerlang. Ini kerana dipercayai pelajar sedia cemerlang dalam SPM akan mampu menangani kehidupan dan proses pembelajaran yang ketat dan pelbagai bagi tempoh singkat 2 semester. Juga diyakini individu sebegini sebenarnya mempunyai kesungguhan dan cita-cita diri yang jelas. Tanpa faktor ini, maka ada segolongan kecil pelajar lepasan SPM yang menyesal mengikuti program matrikulasi maupun program asasi kerana didapati lebih ‘demanding’ dan agak sukar menerima perubahan yang mesti dilakukan pelajar. Program diploma pula, walaupun turut dipohon oleh pelajar cemerlang dan pelajar sederhana, proses pembelajarannya telah direncanakan dan dipanjangkan bagi tempoh 3 tahun. Maka pelajar-pelajar diploma ada sedikit ruang ‘bernafas’ dan peluang membetulkan keadaan jika mengalami kegagalan atau kejatuhan prestasi.
Tetapi pembaca blog ini harus sedar bahawa matrikulasi, program asasi dan diploma sememangnya dirancang berdasarkan dasar dan falsafah yang berbeza. Jika anda memilih matrikulasi atau program asasi ketahuilah bahawa jerih payah anda dibalas dengan kepantasan memasuki bidang ijazah dan dunia pekerjaan manakala program diploma, walaupun tidak ‘menyesakkan nafas’ pelajar tetapi dari segi persaingan, akan terlewat masuk ke peringkat ijazah dan seterusnya lambat memasuki bidang pekerjaan sebagai lepasan ijazah.

*so, bila dah bacekan, so buatlah pilihan yang tepat ya adik2.. buat solat hajat, tanya senior2, tanya parents..
so, All The Best ! ! ! 

:: Lee Hi - ROSE (Hangul,Romanization,English) ::

~ ROSE ~

 
내 사랑은 새빨간 rose
 nae sarangeun saeppalgan rose
My love is like a red rose

지금은 아름답겠지만
jigeumeun areumdapgetjiman
It may be beautiful now

날카로운 가시로 널 아프게 할걸
nalkaroun gasiro neol apeuge halgeol
But my sharp thorns will hurt you

내 사랑은 새빨간 rose
nae sarangeun saeppalgan rose
My love is like a red rose

그래 난 향기롭겠지만
geurae nan hyanggiropgetjiman
Yes, I may be fragrant

가까이 할수록 널 다치게 할걸
gakkai halsurok neol dachige halgeol
But the closer you get, the more I’ll hurt you

그런 가벼운 눈빛으로 날 쳐다보지 말아줘요
geureon gabyeoun nunbicheuro nal chyeodaboji marajwoyo
Don’t look at me with that light glance

함부로 사랑을 쉽게 얘기하지마
hamburo sarangeul swipge yaegihajima
Don’t speak of love easily

내 맘을 갖고 싶다면 내 아픔도 가져야 해요
nae mameul gatgo sipdamyeon nae apeumdo gajyeoya haeyo
If you want my heart, you need to take my pain too

언젠가 반드시 가시에 찔릴 테니까
eonjenga bandeusi gasie jjillil tenikka
Because you will be pricked by my thorns someday

날 너무 믿지마
nal neomu mitjima
Don’t trust me too much

넌 날 아직 잘 몰라
neon nal ajik jal molla
You don’t know me that well yet
So just run away run away
I said ooh ooh ooh

날 사랑하지마
nal saranghajima
Don’t love me

넌 날 아직 잘 몰라
neon nal ajik jal molla
You don’t know me that well yet
I said run away just run away

다가오지마
dagaojima
Don’t come to me

내 사랑은 새빨간 rose
nae sarangeun saeppalgan rose
My love is like a red rose

지금은 아름답겠지만
jigeumeun areumdapgetjiman
It may be beautiful now

날카로운 가시로 널 아프게 할걸
nalkaroun gasiro neol apeuge halgeol
But my sharp thorns will hurt you

내 사랑은 새빨간 rose
nae sarangeun saeppalgan rose
My love is like a red rose

그래 난 향기롭겠지만
geurae nan hyanggiropgetjiman
Yes, I may be fragrant

가까이 할수록 널 다치게 할걸
gakkai halsurok neol dachige halgeol
But the closer you get, the more I’ll hurt you

자신감에 찬 니 모습이
jasingame chan ni moseubi
Seeing your confidence

내 눈엔 그저 안쓰러워
nae nunen geujeo ansseureowo
makes me feel so bad for you

날 향한 씩씩한 발걸음이
nal hyanghan ssikssikhan balgeoreumi
Your confident footsteps toward me

오늘따라 초라해 보여
oneulttara chorahae boyeo
look so pitiful today

감정, 사치야 내겐
gamjeong, sachiya naegen
Emotions? That’s an extravagance to me

사랑, 집착의 best friend
sarang, jipchagui best friend
Love? That’s obsession’s best friend

So run away just run away
Cuz you and I must come to an end

Every rose has its thorn
Every rose has its thorn
Every rose has its thorn

날 너무 믿지마
nal neomu mitjima
Don’t trust me too much

넌 날 아직 잘 몰라
neon nal ajik jal molla
You don’t know me that well yet

So just run away run away
I said ooh ooh ooh

날 사랑하지마
nal saranghajima
Don’t love me

넌 날 아직 잘 몰라
neon nal ajik jal molla
You don’t know me that well yet

I said run away just run away

다가오지마
dagaojima
Don’t come to me

내 사랑은 새빨간 rose
nae sarangeun saeppalgan rose
My love is like a red rose

지금은 아름답겠지만
jigeumeun areumdapgetjiman
It may be beautiful now

날카로운 가시로 널 아프게 할걸
nalkaroun gasiro neol apeuge halgeol
But my sharp thorns will hurt you

내 사랑은 새빨간 rose
nae sarangeun saeppalgan rose
My love is like a red rose

그래 난 향기롭겠지만
geurae nan hyanggiropgetjiman
Yes, I may be fragrant

가까이 할수록 널 다치게 할걸
gakkai halsurok neol dachige halgeol
But the closer you get, the more I’ll hurt you
 

Tuesday, 14 May 2013

:: Sebagai Pengajaran (Kellie Castle) ::

Teenagers' Night !

Wah.. terasa lama sangat tak meng"update" blogku ini..
dah berhapak agaknya..
kalau korang nak tahu.. aq dah abis sem 2 ! ! yeahhh !
Alhamdulillah..
tgh tunggu nk masuk sem yg lebih mencabar je nieh~
korang nak dengar citer tak????
HAH !
korang tahu Kellie Castle tu apa??
Ia adalah satu Castle lama yg di ipoh..
castle nie sgt camtik.. tp ia amat menyeramkan..
nak dijadikan cerita, satu malam,
aq n my friends.. adalah dlm 10 org 2 buah kereta, 
g jalan2 lepaskan tension after exam..
kami g tgok wayang cter IRON MAN3.. syokkk tuh !

      

lepas tu ktorang g makan kat kedai mamak kt Ipoh nie.. Pesanjung nama diberi.. ceh~
bincang punya bincang,, ktorang tak nak balik rumah,, nak g jalan smpai subuh, 
bincang nak g mana lah.. last2 kami decided nak g Kellie Castle..
kami pon beredar dari kedai mamak..
aq naek kereta dgn kawan aq,, kereta nie dh mendahului yg kereta lagi satu,
lepas aq keluar dr satu simpang tu, 
kereta yg belakang terus je ikut tanpa tgok kanan dan kiri,
malamgnya kereta itu hampir2 dilanggar,,
Alhamdulillah mereka terselamat, tetapi kawan aq yg sorang nie,
dy mengigil mase on the way ke Kellie Castle dri tempat kejadian ..
okay kami pon meneruskan perjalanan,, mase itu dalam pukul 12.00 am ke atas..
nie lah yg dinama kan budak2 yg xde keje..
okay.. bila masuk je simpang menuju ke castle tersebut,
tengkuk aq dh meremang, sama juga dgn kawan aq yg drive..
aq duduk tepi tingkap, tingkap mase tu bukak aq tutup,
sebenarnya aq seram, tp aq still gelak2 jugak..
kami nyanyi kuat2 dalam kereta, macam nak berlumba dgn kereta lagi satu..
 okay.. akhirnya smpai dekat depan kellie castle tu, kami tak masuk,
ialah dah pagi2 buta kan..
kami bercadang hanya nak lalu saja, 
tapi akhirnya kami turun untuk ambil gambar.. cantik kan tempat nie..
kalau korang tak caya, ce tgok gmbar nie,,


masa tu aq lambat sikit keluar dgn kawan aq sorang nie..
aq tanya dia, kau xnak keluar ke..
pas tu dia cakap, baek kau keluar dulu..
dia cakap cam gitu je aq dh taw apa sebanrnya dia nak sampaikan..
sebab kawan aq nie special sikit orang nya.. 
so, aq ckp dgn kwn2 aq cepat balik, kami pon cepat2 naek kereta,
kawan aq yg drive nie mmg dh mengelabah nk mmpos, drive laju giler..
          dalam kereta pelbagai ayat aq bce..
nak kawal kawan aq sorang tu sgt2 susah..
dah smpai rumah, kami call kawan yg pandai dlm bab2 nie,,
call sorang, tapi datang satu kelas..
terharu jugak pon ada.. bez satu kelas care dgn classmate sendiri..
akhirnya keadaan dapat dikawal..


*Pengajaran disini :
Janganlah keluar tengah2 malam buta, bahaya akan melanda diri korang..